Třídění bioodpadu na FSV UK
Třídění bioodpadu na FSV UK
Od tohoto týdne mají studenti a zaměstnanci FSV UK možnost třídit bioodpad. Do Areálu Jinonice mezi budovy B a C byl na podnět fakultní pracovní skupiny pro udržitelnost umístěn nový otočný dvoukomorový kompostér Herbert. Herbert umožňuje zpracování bioodpadu na výživný kompost, který lze využít jako zdroj živin pro rostliny na fakultě a v jejím blízkém okolí.
Jak kompostér funguje?
Do kompostéru lze vkládat rostlinné zbytky, jako jsou ohryzky od jablek, slupky od banánů nebo citrusů či například kávovou sedlinu. Jedna komora kompostéru bude vždy otevřená a připravená na bioodpad. V druhé uzavřené komoře bude probíhat proces tzv. zrání kompostu. Kompost v tomto typu kompostéru zraje asi 10 týdnů. To znamená, že první úrodu očekáváme v době prázdnin.
Co do kompostéru patří:
- zbytky a slupky zeleniny a ovoce (zkažený kousek je nutné před vyhozením rozpůlit)
- kávová sedlina, vylouhovaný čaj (ne sáčkový, pokud na něm není vysloveně uvedeno, že do kompostu patří)
- vaječné skořápky rozdrcené na prach nebo na velmi jemné kousky
- posekaná tráva, listí
- dřevěná štěpka
Do kompostéru nepatří:
- skořápky ořechů a pecky
- zbytky masa a ryb a mléčné výrobky
- piliny z dřevotřísky
- chemicky ošetřené zbytky
- sklo, plast, kov a všechno to, co patří do směsného odpadu a barevných kontejnerů
Otázky směřujte na vedoucí pracovní skupiny pro udržitelnost, Ing. Bc. Petru Koudelkovou, Ph.D. Pracovní skupina bude studenty a zaměstnance FSV UK informovat v případě možnosti odběru kompostu pro vlastní potřebu.