Anna Strejcová: Člověk ročně vyhodí asi 50 kg potravin, plýtvání se dá omezit plánováním nákupů

Anna Strejcová: Člověk ročně vyhodí asi 50 kg potravin, plýtvání se dá omezit plánováním nákupů

Jak nejefektivněji nakupovat potraviny tak, abychom zbytečně neplýtvali? Jaký vliv má na plýtvaní inflace a zdražování? A co je cílem iniciativy Zachraň jídlo? 

Nejen o tom byl rozhovor s Annou Strejcovou, která vystudovala Institut komunikačních studií a žurnalistiky a před 10 lety spoluzaložila iniciativu Zachraň jídlo. 

„V letech 2019-2021 se zkoumalo, kolik potravin, které by bylo možné zkonzumovat, se nachází ve směsném odpadu. Dělal se přímo rozbor těch popelnic a zjistilo se, že na jednoho člověka je to okolo 50 kg ročně. My budeme tento výzkum ve spolupráci s Mendelovou univerzitou dělat i v příštím roce znovu. Mělo by se provést měření tady v Praze na jednotlivých typech zástaveb, takže potom můžeme zjistit, jestli se třeba na sídlištích plýtvá mí nebo víc,“ říká Anna Strejcová. 

Poslechnout si na SpotifyApple Podcasts, nebo Google Podcasts

Poslechnout si celý rozhovor na webu

De Facto je podcast Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy o skutečném světě vědců a absolventů společenskovědních oborů. Vyučující, vědci a absolventi poutavě mluví o svém každodenním životě, práci a zkušenostech. Rozhovory s absolventy nově moderuje Marek Sedláček, student žurnalistiky na FSV UK.